Çarşamba, Ocak 25, 2006

Nils Landgren&Esbjörn Svensson-Layers Of Light


Tatil ve üstüne ek olarak elverişsiz hava koşullarının İstanbul'umda meydana getirdiği tüm miskinlik dalgası bu albüm hakkında ufak bir yorum(haddim olmayarak),bir parça da İskandinav yurdundaki insanların halet-i ruhiyesini anlamamdan dolayı yazmama vesile oldu.
Efendim İsveç'in kendi adına birçok ödüllü Esbjörn Svensson Trio'nun Esbjörn Svensson'u ve J.J.Johnson'ın ardından yerinin uzun süre dolmaması ardından benim gözümde Nils Landgren yaptığı çalışmalarla ona halef olmayı hak etmiştir.
Bu albümde "Swedish Folk Modern" ardından Nils Landgren&Esbjörn Svensson İsveç folk şarkılarına kattıkları alamet-i farikaları müthiş bir atmosfer oluşturmuş. Albüme pastoral bir senfoni demek abartılı olacağını düşünürsek Heidi'nin Alplerdeki maceralarına ya da kar altında İstanbul'a yaraşır bir albüm. Albümde yer alan 15 şarkı arasından öne çıkan ya da çıkmaya çalışan olduğu pek söylenemez ancak eğer bu durum zorunlu kılınırsa ki çok fazla kılınmaması taraftarıyım, "Calling Goats", "Mattmar", "Lonely At Lakeside" şimdi gözüme batanlar.
Nils Landgren ve Esbjörn Svensson tuşesi insanın içine işler cinsten. Basit,duygulu ve içten belki de albümü anlatmak için doğru tanımlar(çok klişe gözükse de).Çok fazla şey söylemeye fırsat bırakmayan bu ikili halk müziğine getirdikleri bu yorumla bir an için tek bağlantımın Wickie The Viking olduğu bir ülkeye "acaba İsveç'e oturma izni nasıl edinirim?" sorusunu getirirken kendi halk müziğime bulunduğum uzaklığımı da düşünmeden geçemiyorum.

Nils Landgren daha yakından tanımak isteyenler için tavsiye edebileceğim albümleri;
  • Nils Landgren&Joe Sample-Creole Love(2005)
  • Nils Landgren&Esbjörn Svensson-Swedish Folk Modern(1998) Re-Release 2004
  • Nils Landgren-Gotland(1996)
Bu zat-ı muhteremin Nils Landgren Funk Unit albümleri hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığımı belirtmek isterim.Esbjörn Svensson için ise E.S.T. hemen hemen her albümünü ama öncelikle From Gagarin's Point Of View albümünü cebren ve hile ile dinlettirme çalışmasını bir borç bilirim. İsveç folk müziği ile jazzın elele verdiği bir kaç albüm daha dinlemek isteyenler Esbjörn Svensson'un hocası olan Begnt-Arne Wallin-Old Folklore In Swedish Modern(1962) albümünü edinip bu albümün köklerinine inme fırsatını elde ederler.

Saygılarımla



Nils Landgren&Esbjörn Svensson-Layers Of Light (2001) (ACT 9821-2)
Nils Landgren-Trombon
Esbjörn Svensson-Piyano
  1. Song From The Valley(Vallat fran Hammerdal)
  2. Calling The Goats(Get-Trall)
  3. Krauk(Slatt-Kauk)
  4. Kristallen(Kristallen den fina)
  5. Mattmar(Vallat fran Mattmar)
  6. Lakk(Lakk-Lat)
  7. Höpsi(Halling Efter Höpsi-Kerstin)
  8. Calling The Cows(Vallat 261)
  9. Lullaby(Vagg-Visa)
  10. Simple Song(Thuresson's Visa)
  11. Layers Of Light(Esbjörn Svensson)
  12. Lonely At Lakeside(Psalm)
  13. Norwegian Fox Trot(Halling)
  14. Nils Walksong(Ganglat Efter Lapp Nils)
  15. The Farewell(Begnt-Arne Wallin)

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home