Pazar, Ağustos 13, 2006

Doğu-Batı Divanı Orkestrası İstanbul'u Sarsacak


Yıkıma uğrayan bir Ortadoğu sahnesinde bir grup genç yürek inadına dinmeyen seslerini yükseltiyorlar. Bu sahne Ramallah'ta, Seville'de ve İstanbul'da tekrar tekrar kuruluyor ve acıların çığlığı tüm dünyayı sarıyor...



Doğu-Batı Divanı Orkestrası'nda 11 farklı ülkenin genç yürekleri yaptıkları müzikle büyük övgüler toplarken adeta Ortadoğu barışı için hazırlanan entellektüel girişimin sesi en yüksek çıkan temsilcileri oluyorlar. İsrail'li genç bir müzisyenin de dediği gibi, müziğin düş dünyasına sığınıp olayları salt sanatsal çerçeveden değerlendirmek ne yazıkki imkansız.
Proje dünyaca ünlü İsrail'li orkestra şefi Daniel Boranboim ile ünlü Filistinli entellektüel Edward Said'in başlattıkları ve Said'in ölümünden sonra Boranhoim tarafından 7 yıldır yönetilen son derece cesur bir girişim. Hedeflerini Boranboim açıkca ortaya koyuyor; grubun müzisyenleri farklı etnik kökenlerden geliyor ve birçoğu Filistin, Mısır, Ürdün, Lübnan gibi Arap ülkeleri mensupları ve geri kalan çoğunluk bir kesim ise İsrailli. Doğu-Batı Divanı orkestrası, tüm bu Arap ülkelerinde ve İsrail'de konser verdikleri gün projenin başarıya ulaşacağına inanıyorlar. Kurulduğu zaman bunun "delilik" olarak nitelendirildiği zamandan günümüze özellikle Ramallah'da verilen coşkulu konser bu hedeflerinde vardıkları belki en önemli noktaydı.
Minik bir filistin'li genç kız ve İsrail'li orkestra şefi arasında geçen diyalog sarsıcı bir gerçeği açıkca ortaya koyuyordu. Genç kız orkestra şefine, "Filistin'e geldiğiniz için çok mutlu oldum" der. Bunun üzerine Boranboim kızın mutluluğunun nedenini sorar. Kızın ise " Askerler ve tanklardan sonra İsrail'den gelen gördüğüm ilk şeysiniz."der ... Sanırım bu söz bölgedeki uzlaşmaz ve birbirinden kopuk iki toplumun gerçeğini açıkca ortaya koyuyor.
Doğu-Batı Divanı Orkestrası bu uzlaşmaz toplum yapısına inat, birbiriyle son derece iyi anlaşan ve arkadaşlıklar kuran İsrail'li, Lübnan'lı, Filistin'li gençlerden kurulu ve adeta "imkansızlık" kavramına inat son derece başarılı bir proje. Bu proje çığlığını 16 Ağustos gecesi İstanbul'da Aya İrini'de yükseltmeyi planlıyordu ama maalesef bir takım sponsorluk konularıyla ilgili sorunlardan dolayı konser ertelenecek. Konu ile ilgili detaylar İKSV'nin internet sitesinden öğrenilebilir.

1 Comments:

Blogger gunsel senol dedi...

sana bach a l'oriental'ı tavsiye ediyorum. anjelika akbar, mısırlı ahmet, erkan oğur gibi isimler yer alıyor.. anjelika akbar'ın cdsi olarak satılıyor.. veya şansın olursa bir konserlerine git... doğu ve batının karşılaşması.. gerçekten güzel...

2:27 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home